När de sista i familjen Lövgren lämnade gården i slutet på 1960-talet köpte Wallmarks såg fastigheten Rismyrliden 1:1 som då var på totalt 500 hektar och bestod mest av skog.
Husen stod öde fram till mitten av 1980-talet då Gertrud Hellgren från Skråmträsk fick idén om att starta sommarverksamhet i Rismyrliden. Hon skrev då ett brev till Wallmarks sågs skogsfaktor Eskil Wiklund där hon ber om tillstånd av få hyra gården och få plöja för ett trädgårdsland.
Detta blev början på det som sedan blev Stödföreningen Rismyrlidens Vänner(1991) och deras sommarverksamhet.
Wallmarks såg och Skellefteå kommun bildade en stiftelse 1987 där en nybildad fastigheten Rismyrliden 1:2 på cirka 2 hektar ingick. Övrig mark runt om nybygget är skogsmark som ägs idag av Luleå stift.
1990 förklarades Rismyrliden som byggnadsminne av Länsstyrelsen i Västerbotten. Ansvaret för skötsel av byggnadsminnet åligger idag Skellefteå kommun och Skellefteå museum som har en byggnadsantikvarie knuten till byggnadsvården.
Fastigheten Rismyrliden 1:2 ägs nu av Stiftelsen Rismyrliden, Skellefteå kommun. Eskil Wiklund (1933-2022) tilldelades Ernst Westerlund-priset 2017, för hans insats att rädda byggnaderna i Rismyrliden under den tid Wallmarks såg ägde fastigheten.