Gården är en av länets få bevarade nybyggen med ett för den tiden typiskt byggnadsbestånd, som vittnar om 1800-talets självhushållning.
Förutom mangårdsbyggnad finns här sommarstuga, ladugård med stall och fårhus, sommarladugård, rundloge, redskapslider, smedja, bastu, källare och bod.
Gårdsformen förändrades vid denna tid, från en sluten till en mera öppen fyrkant, med byggnader också utanför denna. En av orsakerna var eldfaran, vid en eldsvåda ödelades ofta hela gården.
Länsstyrelsen i Västerbotten ansvarar för skydde
Länsstyrelsen kan skydda kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och anläggningar genom att förklara dem som byggnadsminnen. Den som ska göra ändringar i ett byggnadsminne måste söka tillstånd från oss.
Vad är ett byggnadsminne?
Kulturhistoriskt värdefulla byggnader berättar om och hjälper oss att förstå samhällsutvecklingen samt människors livsvillkor och synsätt i olika tider. För att även kommande generationer ska kunna ta del av detta kulturarv kan byggnader eller bebyggelsemiljöer skyddas som byggnadsminnen enligt kulturmiljölagen.
Det är Länsstyrelsen, i samråd med fastighetsägaren, som beslutar att en byggnad eller annan miljö ska skyddas som byggnadsminne. I beslutet anges vilka delar som är skyddade och som behöver tillstånd för att ändras.
Det finns också statligt ägda byggnadsminnen som regeringen beslutar om. Tillstånd till ändringar av dessa hanteras av Riksantikvarieämbetet.
KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västerbottens län, 1990-06-14, Dnr 221-9-89
Bebyggelseregistret (BeBR) – Riksantikvarieämbetet (raa.se)
Beslut
Karta: Bebyggelseregistret (BeBR) – Riksantikvarieämbetet (raa.se)